WC ontstoppen: voor- en nadelen

U heeft mogelijk een brede keur aan doe-het-zelf middelen in huis voor het ontstoppen van uw wc. Maar of deze allemaal even goed werken? Dat weet u niet zeker. Of u bent zich nog aan het beraden op de aanschaf van een middel. Laat ons helpen: lees hier alle voordelen en nadelen van de bestaande middelen voor wc ontstopping. Zo maakt u straks een weloverwogen keuze.

Wc ontstoppen met soda en heet water

Hoe? U mengt huishoudsoda met heet water in een emmer. Op de verpakking van de soda staat de juiste dosering. Hierna giet u de oplossing beetje bij beetje in uw wc. Het mengsel moet een nachtje inwerken voor optimaal resultaat. 

Voordeel: soda is veilig voor uw wc en leidingen. 

Nadeel: soda is niet sterk genoeg voor zeer hardnekkige verstoppingen.

Afwasmiddel en heet water

Hoe? U vult een emmer met heet water. Hieraan voegt u drie flinke kneepjes afwasmiddel aan toe. Giet de oplossing vervolgens in uw toilet. Laat een uur of twee inwerken. Spoel door en kijk of het water weer doorloopt in uw wc.

Voordeel: afwasmiddel is glad en de zeep lost vetresten op. Als u olie of vetresten door de wc heeft gespoeld, is dit een goed middel om te proberen.

Nadeel: afwasmiddel helpt niet tegen kalkaanslag of andere hardnekkige resten.

Wc ontstopping met een plopper

Hoe? Houd het rubberen gedeelte van de plopper onder de warme kraan. Dit maakt het materiaal flexibel. Zet de plopper vervolgens op de afvoer van uw wc. Beweeg de plopper krachtig op en neer om de wc verstopping naar boven te halen.

Voordeel: door de zuigkracht van de plopper kunt u zowel weke resten als voorwerpen uit de wc-afvoer verwijderen.

Nadeel: bij een hardnekkige verstopping bent u mogelijk uren bezig met ploppen. Dat vereist veel energie en tijd.

Ontstop uw wc met een ontstoppingsveer

Hoe? Een ontstoppingsveer is een lange flexibele ijzeren kabel met een hard uiteinde. U rolt de veer uit en leidt deze door de afvoer van uw wc. Hierbij moet u duwen, trekken en draaien. Komt u de wc verstopping tegen, dan draait u extra met de veer om de resten los te krijgen. Hierna spoelt u de wc even door.

Voordeel: een ontstoppingsveer prikt soms zo door de resten heen. Het wegspoelen van de resten is dan eenvoudig.

Nadeel: de veer kan de afvoer van de wc of de wc zelf beschadigen. Zeker als u teveel kracht op de veer zet en deze uitschiet.

Chemische ontstopper

Hoe? Chemische ontstopper is in vloeibare vorm of als korrels te verkrijgen. Kijk op de verpakking voor de juiste dosering. De vloeistof of de korrels giet of werpt u in de wc. Hierna wacht u enkele uren. Spoel door en controleer zo of de verstopping verdwenen is. 

Voordeel: chemische ontstopper lost soms zeer hardnekkige resten op.

Nadeel: chemische ontstopper tast uw leidingen aan. Bovendien verstoort het de werking van uw riolering en het is zeer slecht voor het milieu. Een beter alternatief is biologische ontstopper. 

Wat als wc ontstoppen niet lukt?

Niet alle wc verstoppingen worden veroorzaakt door geblokkeerde resten. Of beter gezegd: soms blijven resten steken omdat er een ander probleem is met de leidingen van uw wc. Een leiding kan namelijk scheuren of breken. Door ouderdom, bijvoorbeeld. Of gewoon door veelvuldig gebruik. Hoe u hier achter komt? U nodigt een vakman uit en vraagt een rioolinspectie aan. Van hem kunt u zonder meer een gepaste oplossing verwachten.

WC ontstoppen Breda?

Wij staan 24/7 voor u klaar!