Gootsteen ontstoppen: de beste en de slechtste tips!

U wilt snel uw gootsteen ontstoppen. Maar als u geen ervaring heeft in gootsteen ontstopping, wat kiest u dan voor middel? Op het web zijn talloze tips te vinden, maar de een is effectiever of veiliger dan de ander. Vandaar: de beste en slechtste tips over het ontstoppen van gootstenen op een rijtje. Maakt u straks de beste keuze? Wij denken van wel.

5 beste tips in gootsteen ontstoppen

Goede middelenWat moet u doen?Voordelen
Soda en waterLos de soda op in heet water. Giet het mengsel in de verstopte gootsteen. Laat een nacht inwerken.Soda helpt goed tegen vetresten. Het is niet schadelijk voor uw leidingen of het milieu.
Soda en azijnMeng soda met azijn. Giet de oplossing in de verstopte gootsteen. Laat een paar uur of een hele nacht inwerken.Soda helpt tegen vet. Azijn ontkalkt. Beide middelen zijn niet schadelijk voor uw leidingen en het milieu.
PlopperWarm het rubber op onder de hete kraan. Zet het rubber op de verstopte gootsteen. Vul de gootsteen met wat water voor extra zuigkracht. ‘Pomp’ de verstopping naar boven.Bij deze methode komt geen enkel schadelijk middel aan te pas. De plopper werkt zelfs beter als u eerst soda en heet water (of azijn) gebruikt.
Bio ontstopperGiet 50 tot 100 milliliter biologische ontstopper in de gootsteen om te ontstoppen. Laat zes tot 8 uur inwerken.Bio ontstopper bevat enzymen die niet schadelijk zijn voor het milieu, maar die wel vuil (helpen) oplossen.
HogedrukreinigerSteek de slang van de hogedrukreiniger in de verstopte gootsteen. Met de waterdruk schiet de verstopping snel los.Alleen water wordt gebruikt om de verstopping in de gootsteen te verwijderen. De resten spoelen direct weg met het water. Een waarschuwing: pas op met de druk, want het water kan uit de gootsteen spuiten.

5 slechtste tips in gootsteen ontstoppen

Slechte middelenHoe gebruikt u het?Wat zijn de risico’s?
Chemische ontstopperKijk op de verpakking voor de dosering. Chemische ontstopper is verkrijgbaar als vloeistof of korrels.Chemische ontstopper is vrij duur. De chemicaliën zijn slecht voor het milieu en schadelijk voor rioolleidingen. De werking van het riool kan verstoord worden.
OntstoppingsveerRol de veer uit. Geleid de veer in de verstopte gootsteen. Duw en trek de veer door de leiding. Komt u de verstopping tegen? Draai met de veer om de resten los te krijgen. Te ruw trekken, duwen of draaien met de veer beschadigt de gootsteen of de afvoerbuis. Schiet de veer hard door, dan kan een leiding zelfs doorboord worden.
KleerhangerNeem een ijzeren kleerhanger. Buig deze om tot een lange draad met een haak eraan. Manoeuvreer de kleerhanger in de gootsteen om de verstopping door te prikken en weg te spoelen.Een ijzeren haak bevat een hard en soms scherp uiteinde. Dit kan een leiding beschadigen of de gootsteen bekrassen.
StofzuigerNiet.Tenzij u een industriële stofzuiger heeft liggen die water veilig kan opzuigen. U steekt de slang in de afvoer van de gootsteen. De verstopping wordt vacuüm verwijderd. Een gewone stofzuiger kan niet tegen water. Niet iedereen beschikt bovendien over een industriële stofzuiger.
ColaU giet een liter (of twee) in de verstopte gootsteen. U wacht dan een kwartier tot een half uur. Heeft de bruisende cola de verstopping opgelost? Check dit door even de kraan open te zetten.Cola bruist, maar nooit voldoende om (hardnekkige) resten in een gootsteen op te lossen. Bovendien plakt cola heel erg. 

Gootsteen ontstoppen: beter voorkomen dan genezen

Bovenstaande tips helpen u om een gootsteen verstopping te verhelpen. Of ze helpen simpelweg niet. Beter zou zijn als u helemaal geen gootsteen hoeft te ontstoppen, maar dat betekent wel extra aandacht voor onderhoud. Hoe u een verstopping voor bent? Met deze extra tips bent u mogelijk gered.

  1. Giet nooit olie of vet in de gootsteen. Vooral vetresten stollen heel snel!
  2. Reinig uw gootsteen maandelijks met soda en heet water.
  3. Plaats een zeefje op de afvoer van uw gootsteen.
  4. Verwijder haren en etensresten zo snel mogelijk uit de gootsteen.
  5. Spoel geen chemicaliën, zoals verf of ontstopper, door de gootsteen.

Wat als u toch met een hardnekkig verstopte gootsteen blijft zitten? U kunt dagen bezig zijn met het ontstoppen, zonder resultaat te boeken. Als u daar tijd voor heeft is het prima, maar bedenk dat u met minder moeite de telefoon pakt voor een vakman in gootsteen ontstopping. Of dit onze laatste tip is? Inderdaad, maar misschien wel de meest waardevolle als u het ontstoppen niet meer ziet zitten.

Afvoer verstopt Breda?

Wij staan 24/7 voor u klaar!