Afvoer ontstoppen tips!

Een afvoer ontstoppen is niet uw favoriete bezigheid. En dat zal het ook nooit worden. Toch zijn er veel manieren om een afvoer netjes ontstopt te krijgen. Met maar liefst negen tips en tricks ontstopt u namelijk een afvoer binnenshuis of buitenshuis. Heeft u uw rubberen handschoenen al aan? U wilt vast meteen aan de slag!

Uw afvoer ontstoppen binnenshuis: 5 tips

Op elk moment in uw leven kan ergens in uw woning een afvoer verstopt raken. In uw toiletruimte, keuken of badkamer. Dat een verstopping in een afvoer nooit gelegen komt: dat is al duidelijk. Maar met de volgende vijf tips boekt u mogelijk (snel) resultaat.

Tip 1. Soda en heet water voor afvoer ontstopping

Met soda en heet water ontstopt u binnenshuis alle mogelijke afvoeren, als de verstopping tenminste niet te hardnekkig is. Soda werkt bijvoorbeeld zeer goed tegen vetresten. U mengt de soda met heet water in een emmer (kijk op de verpakking voor de dosering). Giet de oplossing vervolgens in uw afvoer en laat dit een nacht inwerken.

Tip 2. Afwasmiddel en heet water voor een verstopte afvoer

Net als huishoudsoda werk afwasmiddel goed tegen vetresten. Vul een emmer met heet water en voeg daar drie flinke kneepjes afwasmiddel aan toe. Giet het mengsel in de afvoer waar de verstopping zit. Inwerktijd? Twee uur. Anders een hele nacht, als u dat beter lijkt. 

Tip 3. Uw afvoer ontstoppen met een plopper

Warm het rubberen gedeelte onder een hete kraan. Is het rubber flexibel genoeg? Zet deze dan op de verstopte afvoer. Vul de afvoer met een laagje water en het ploppen kan beginnen. Beweeg de plopper op en neer en zorg voor voldoende druk. Na verloop van tijd zal de verstopping in uw afvoer loskomen en naar boven worden gehaald.

Tip 4. Ontstop uw afvoer met een trekveer

Een ontstoppingsveer (of: trekveer) is een lange, flexibele ijzeren daad. U rolt deze uit en leidt deze voorzichtig in de verstopte afvoer. Komt u de verstopping tegen? Draai dan met de veer tot u de blokkade voelt loskomen. Pas wel op met draaien, wrikken en trekken. De veer kan zó uitschieten en de afvoer beschadigen.

Tip 5. Afvoer ontstopping met biologische ontstopper

Zolang u geen chemicaliën gebruikt voor de afvoer ontstopping zit u goed. Koop daarom eens biologische ontstopper. Hier zitten enzymen in die vuil afbreken. U giet ongeveer 50 tot 100 milliliter in de afvoer en laat het zes tot acht uur inwerken. Spoel hierna met water, dan weet u meteen of de afvoer ook weer doorloopt.

Uw afvoer ontstoppen buitenshuis: 4 tips

Een verstopte afvoer buitenshuis bezorgt u mogelijk (ook) stress. Om wat voor afvoeren gaat het? Denk aan een dakgoot of regenpijp, gecombineerd vormen die samen uw hemelwaterafvoer. Nu is een dak opgaan misschien lastig of eng: in dat geval belt u meteen met een vakman. Geen trillende benen of zwakke gezondheid? U kunt dan zelf aan de slag met deze tips:

Tip 1. Reinig de dakgoot

In een dakgoot verzamelen zich vaak steentjes, bladeren of takjes. En er groeit vaak ook mos in. Al dit soort resten blokkeren je dakgoot of hebben deze al verstopt. U heeft een ladder? Klim naar de dakgoot en schep het vuil weg. Kijk of het water hierna weer goed doorstroomt.

Tip 2. Ontstop uw regenpijp met een veer

Vuil van de dakgoot belandt vaak eveneens in de regenpijp. Raakt die verstopt, dan loopt de dakgoot zo over. Met een ontstoppingsveer kunt u de blokkade in de pijp doorprikken. Als dit lukt, dan stroomt al het regenwater zo weer door. Breng de veer van bovenaf in als dit lukt. Is de pijp aan de onderkant open? Breng de veer dan vanaf de onderkant in, dan hoeft u geen ladder op.

Tip 3. Haal de regenpijp uit elkaar

Als u heel handig bent en de juiste materialen hebt, kunt u de regenpijp eerst loshalen en dan uit elkaar zagen. U haalt het vuil er dan zo uit. Met speciale verbindingsstukken hecht u de stukken regenpijp weer aan elkaar. Zorg er wel voor dat u de regenpijp weer goed bevestigt, anders gaat deze alsnog lekken.

Tip 4. Gebruik zuiveringszout voor uw dakgoot of regenpijp

Zuiveringszout (ofwel: soda) is niet schadelijk voor het milieu en ook niet voor uw dakgoot of regenpijp. U haalt eerst het overtollige vuil uit de dakgoot weg. Dan spoelt u de dakgoot met soda en heet water. Of u giet het direct in de regenpijp. Let wel, dit zal niet altijd werken, want soda helpt vooral tegen vetresten. Mogelijk weekt u vuil zoals vogelpoep of mosresten wel wat los, waardoor ontstopping met een ander middel straks makkelijker gaat. 

Verstopping in uw afvoer voorkomen? 5 bonustips!

Uw afvoer ontstoppen is iets wat u niet te vaak wilt doen. Begrijpelijk. U bent immers veel tijd kwijt aan afvoer ontstopping én u moet de nodige middelen aanschaffen. Verstoppingen in afvoeren binnenshuis en buitenshuis liever voorkomen? Met de volgende vijf tips wordt u al geholpen.

  1. Maak afvoeren regelmatig schoon met soda en heet water.
  2. Spoel nooit chemische middelen, olie of vet door een afvoer.
  3. Tampons en maandverband? Die horen in de afvalbak, niet in een afvoer.
  4. Plaats een rooster op uw dakgoot. Zo houdt u bladeren en ander afval tegen.
  5. Vraag een specialist om een jaarlijkse reiniging van de riolering.

Wat als afvoer ontstopping niet slaagt?

Het komt voor dat een verstopping in een afvoer té hardnekkig is om zelf te verwijderen. En wat als de verstopping het gevolg is van een ernstiger probleem, zoals een gebroken of verschoven leiding? Dit soort problemen lost u niet eigenhandig op: daar heeft u simpelweg niet de kennis of de middelen voor. Een specialist in riolering helpt u dan graag. 

Afvoer ontstoppen Breda?

Wij staan 24/7 voor u klaar!