Riool ontstoppen op 7 manieren

Een riool ontstoppen is geen eenvoudige taak. Tenzij de verstopping niet al te hardnekkig is én niet te diep zit. U wilt het zelf proberen? Er zijn zeven manieren - ofwel: methodes - om uw riool te ontstoppen. Hopelijk komt u daarmee snel tot een oplossing. Lukt dit niet? U bent altijd vrij om meteen een vakman in te schakelen.

Methode 1. Riool ontstoppen met soda en heet water

Voor een verstopte voorziening in uw toiletruimte, badkamer of keuken start u eerst met een mengsel van huishoudsoda en heet water. U roert beide ingrediënten door in een emmer. Hierna giet u het vocht beetje bij beetje in de verstopte riolering. Voor het beste effect laat u het inwerken: liefst een hele nacht.

Methode 2. Riool ontstoppen met soda en azijn

U denkt dat vetresten of kalkaanslag uw riool verstopt. In dat geval mengt u wat huishoudsoda met een halve liter of zelfs liter azijn. Opgelet: dit mengsel bruist sterk, dus zorg ervoor dat het niet in uw ogen komt. Giet het mengsel in de betreffende riool afvoer om te ontstoppen. Laat een paar uur tot een hele nacht inwerken en spoel dan na met een liter heet water. 

Methode 3. Plopper voor uw verstopte riolering

De ouderwetse plopper: u kent dit stuk ‘gereedschap’ vast wel. Houd het rubber even onder de warme kraan: hier wordt het flexibel van. Zet het rubber vervolgens op het putje en zorg voor een laagje water in uw verstopte wasbak, douche of andere voorziening. Beweeg de stok op en neer, zodanig dat er druk ontstaat. Hierdoor zal de verstopping omhoog komen.

Methode 4. Ontstoppingsveer voor rioolontstopping

Mogelijk heeft u een ontstoppingsveer in huis. Dit is een lange flexibele stalen kabel. Met een hard uiteinde. Als u deze kabel door de put leidt, komt u op een gegeven moment de verstopping tegen. Prik deze door en spoel na met heet water. Pas er wel voor op dat u de veer niet te hard doordrukt, anders beschadigt u een leiding. 

Methode 5. Uw riool ontstoppen met een kleerhanger?

Deze methode is gewaagd, want bij een verkeerde beweging ontstaat er zo schade. U buigt een ijzeren kleerhanger om. Zodanig dat er een haakvorm ontstaat. Bind om het uiteinde een stuk stof, zodat deze uw sanitaire voorziening niet beschadigt. Werk de kleerhanger in de verstopte put tot u de verstopping tegenkomt. Pas er wel voor op dat u de verstopping niet dieper de riolering in drukt. 

Methode 6. Hogedrukreiniger voor verstopt riool

U heeft een hogedrukreiniger? Mogelijk pakt u hiermee de verstopping in uw riolering effectief aan, maar u moet wel voorzichtig zijn. Bij teveel waterdruk ineens zal het water terugkomen en uw gezicht komen. U kunt zich zo flink bezeren! En wat als het afvalwater en de resten op uw vloer belanden? Een nieuwe vloer kost u aardig wat geld!

Methode 7. Sifon losmaken en reinigen

Onder een gootsteen of wasbak zit een sifon. Dit is een buis met een U-bocht. In die bocht kunnen resten hardnekkig blijven steken. Wat u doet? U maakt de sifon los met een schroevendraaier of waterpomptang. Hierna reinigt u de sifon vanbinnen, met een warm sopje. Plaats u de sifon terug? Zorg ervoor dat elk onderdeel weer juist gemonteerd wordt, anders gaat de sifon lekken. 

Riool ontstoppen voorkomen? Zo bent u nare verstoppingen voor

U wilt geen tweede of zelfs tiende verstopping meer tegenkomen in uw riolering. En ja, u kunt zeker nieuwe problemen voorkomen, maar dat vereist een goed onderhoudsplan. Hoe u dat invult? De volgende tips helpen u om uw riool ‘verstoppingsvrij’ te houden. Tenzij uw riolering zo oud is, dat deze vervangen moet worden...

  1. Spoel geen tampons of maandverband door. 
  2. Resten van olie of vet? Giet dit nooit in uw riolering.
  3. Reinig al uw afvoeren maandelijks met soda en heet water.
  4. Teveel kalk in het water? Soda en azijn helpen hierbij.
  5. Spoel geen chemisch afval door. Denk aan verf of medicijnen, maar ook aan ontstoppers.

Riool ontstoppen Breda?

Wij staan 24/7 voor u klaar!